Уважаеми читатели,

Уважаеми бистричани,

Драги самодейци,

В навечерието на едни от най-светлите празници, имам удоволствието да Ви представя една поредица от разкази свързана с работата ми като ръководител на „Бистришките баби“ и хореограф на ансамбъл „Бистрица“ към НЧ „Свети цар Борис I – 1909“ с. Бистрица. Работя в читалището от 47 години и реших да опиша всички спомени и преживявания от пътуванията и участията на международни сцени на „Бистришките баби“, а по-късно и на ансамбъл „Бистрица“. Споделих с близки хора за идеята ми и те поискаха да ги прочетат предварително. След като им дадох няколко ми казаха, че с нетърпение чакат и следващите ми разкази. Така се роди идеята да ги пуснем и публично, за да може всеки един от Вас, който се интересува – да ги прочете. Разказите нямат претенции за литературна стойност и за изчерпателност.

Бих искала да ги посветя на всички близки, които изпращаха с трепет и безпокойство на дълъг път половинките и децата си, чакаха ги с нетърпение и ги посрещаха с радост. Оставям ги на тези бистричани, които през годините даряваха безкористно времето, труда и любовта си за запазването и популяризирането на сътвореното песенно, танцово и музикално богатство на Бистрица. Имената на тези хора изписвам във всеки разказ при всяко пътуване. За всеки от тях бих могла да напиша книга, но няма да ми стигне живота. Ще им кажа само, че благодарение на тях работата ми беше изпълнена с радост и удовлетворение. Живях с техните радости, скърби и лудории. Никой никога не ме наскърби, въпреки, че изисквах много от тях. Някои изпратих с мъка в отвъдния живот. Не малко техни деца и внуци посрещах с радост за нов живот. С много обич ви предоставям тези кратки спомени. Приемете ги като скелет, около който всеки да си прибави своите спомени и да ги преживява отново и отново. Благодаря Ви за всичко!

Пожелавам на всички хора, които ги прочетат, да научат за ансамбъла от бистричани, накарали стотици хиляди чужденци да чуят за България. Тези чужденци, на които им е трудно да произнесат името на село Бистрица, но да аплодират на крака изпълненията им и да съхранят частица от тях в себе си.

Приятно четене!

Светли празници!

21.12.2021 г. – Дина Колева