Концерт на „Бистришките баби“ във Венеция 28-30.11.2006 година

От италианската фондация „Свети Георги“ бяхме поканени да изнесем концерт във Венеция на 29 ноември 2006 година. Всички разноски бяха поети от фондацията.

Пътувахме на 28 ноември със самолет София – Рим и Рим – Венеция в състав: академик Николай Кауфман, проф. д-р Мила Сантова, Дина Колева, Надежда Пашалийска, Боряна Маджарова, Крема Гьорева, Евдокия Батлачка, Анета Галева и Галина Танева.

От аерогарата на Венеция ни качиха на моторна лодка, която се движеше с голяма скорост между острова на аерогарата и този, на който щяхме да бъдем. Лодката акостира на покритата стоянка на бивш католически манастир, (сега притежание на фондацията „Свети Георги“) превърнат в хотел. В комплекса на фондацията имаше още, концертна зала, намираща се пред манастира в красива градинка и църква с висока часовникова кула. Островът се намираше точно срещу площад „Сан Марко“, като връзката с него се осъществяваше посредством корабче, което обикаляше и други малки острови, като градски транспорт.

Католическият манастир е с типичен вътрешен двор, обсипан със зеленина и цветя, ограден с колони на покритите външни коридори на сградите. Стаите бяха с модерно обзавеждане, просторни, а прозорците ни гледаха към лагуната, където минаваха десетки кораби и лодки. Можеш да стоиш с часове и да се любуваш на гледката.

Хранехме се в неголяма зала, обзаведена със старинни мебели, богато украсена с картини и цветя.

На 29 ноември сутринта, акад. Кауфман и проф. Сантова имаха лекции в залата на фондацията, която се намираше на площада до манастира. Ние пяхме по време на доклада на проф. Мила Сантова.

На обяд се качихме на корабчето от спирката при хотела и отидохме на разходка до площад „Сан Марко“. Имахме цял следобед да се разхождаме по уличките на приказния град. Пресичахме каналите по малките мостчета, където се движеха красивите гондоли с пеещите в тях гондолиери. Забелязахме, че по улиците има разлепени наши афиши и се снимахме пред един от тях.

Прибрахме се, направихме бърза репетиция, облякохме се и точно в 20:30 ч. започна концертът. Залата беше с добра акустика и пълна с хора. След концерта, отвън ни чакаха много българи, които ни поздравяваха и разговаряха с нас. Имаше и семейства с деца, които мило ни гушкаха. На концерта представяхме обичая “Бабин ден“, на който даруваме бебето с чорапи и терлици. Баба Нада ги взе набързо от реквизита и започна да ги подарява на усмихнатите деца, а те бяха много щастливи.

Вечеряхме в града, в едно традиционно за Венеция ресторантче, отрупано с храна – трудно да си избереш. Бяхме доволни и весели да сме заедно на толкова красиво място.

Сутринта, отново с бързата лодка, заминахме за аерогарата.

Бяхме щастливи от видяното и преживяното, ние обикновените хора в необикновения град.

Автор: Дина Колева

Снимки: архив „Бистришките баби“

Вашият коментар