Фолклорен фестивал  Рожнов – Чехия
10.06 – 14.06.2004 година

По време на командировка в Германия от своята работа, Здравка Джорева се запознава с колега от Чехия. Тя му разказва, че  пее и танцува в ансамбъл Бистрица и от дума на дума човека заинтригуван казва, че може да ни поканят на техният фестивал в град Рожнов. След година ни изпрати покана, условията бяха добри, а и не беше много далече. Те поемаха пътя на чешка територия, храна и спане, а групата ни пътя до границата.

Вече имаше проекти „Мобилност“ към Столична община и НФК така, че можехме да кандидатствахме за средства за пътуванията ни. Имаше и дневни за участниците, които също използвахме за пътни разходи, а каквото не достигаше събирахме от участниците от ансамбъла.

Здравка водеше цялата кореспонденция и превода.

Пристигнахме благополучно на 10.06. сутринта. След настаняването ни в общежитието посетихме етнографския комплекс на открито. В него бяха събрани и пренесени и монтирани, стари къщи подредени с покъщнината си с дворовете и постройките за работа. Наредени като старо село с площад в центъра, а там пренесена и стара дървена църква. Връщаш се във времето всичко е оригинално, красиво само хората отсъстваха,  те ще се съберат в утрешния ден с костюмите, песните и танците си. На мегдана беше построена дървена площадка на която да се представят групите от областта и нашия ансамбъл които беше гост на фестивала.

На 11.06. сутринта след дефиле през града, отново бяхме в етнографският комплекс. Този път селото беше оживяло, като на стар панаир. Хора с красиви оригинални за всяко селище  костюми, влизаха и излизаха в старите къщи,  селото се огласи от песни, танци, музика и глъч от потомците на хората живели в такива села.

На 12.06. на обяд имахме репетиция в летния театър, който се намираше в красив парк. Сцената беше уникална, цялата от масивно потъмняло от времето дърво, със старинен покрив. В единия и край имаше малко отделение за музикантите. От двете страни на сцената се влизаше и излизаше по красиви стълби. На гърба на сцената се отваряше уникална масивна дървена порта, която ползвахме при влизането на лазарките и навлизането на сватбата. Удоволствие е да представяш старинна култура на сцена, която не е имитация на нещо като природа или нарисувана къща.

Следващите дни пътувахме и изнасяхме концерти и в други селища водени от представители на военните под егидата на които беше фестивала. Посрещаха ни сърдечно с музика и танци фолклорни групи, приготвили месни специалитети и напитки.

Хората, които имахме удоволствието да представим България  бяха:

Дина Колева, Севда Гергова, Крема Гьорева, Евдокия Батлачка, Мара Ценкова, Гергинка Вайова, Надежда Пашалийска, Галина Танева, Анета Галева

Здравка Джорева, Анелия Игликина, Даниела Карчина, Боряна Маджарова, Ангелина Николчова, Елена Пашалийска, Йонка Петкова, Александра Сайкова, Таня Заркова, Анелия Овнарска, Камелия Ковачка, Венелина Гюрова

Илия Дръндов, Венцислав Дръндов, Драгомир Джуков, Радослав Гьорев, Илиян Ружин, Красимир Стаменов, Пенко Пенев

Васил Иванов, Цветан Николов, Йордан Оронов, Росен Нешов, Асен Николчов

Автор: Дина Колева

Снимки: архив Ансамбъл „Бистрица“

Вашият коментар