14 и 17 септември – Кръстовден и Света София

Кръстовден

Според църковното предание през IV в., майката на император Константин Велики, Елена, заминава за Йерусалим, където открива изгубения Христов кръст и пещерата с гроба Господен.
Кръстовден е поредният от празниците, които вещаят края на лятото. След този ден нощта става по-голяма от деня, идват сланите и дъждовете. Жените вадят зимните дрехи, прибират саксиите и цветята и събират ябълките от двора. Мъжете подготвят обора и добитъка за зимата, подреждат дървата, спират външните чешми.


Вечерта преди празника от полето се носи пшеница, грах, тиква и картофи. Първото откъснато грозде се носи в църквата и се освещава, а след това се раздава за здраве и плодородие. На самия ден се „говее за кръст“ – спазва се строг пост, за да не страдат хората от болки в кръста. Празнуват лечителите, които наместват изкълчено и навехнато.
Най-възрастната жена в домакинството опича Кръстова пита. Когато питата се разчупи на трапезата, се нарича „Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли.“ И после се раздава за здраве. Приготвят се и постен зелник, тиквеник, печена тиква и баници с грозде или ябълка, овес, ечемик и зеленчукови супи.
С Кръстовден започват есенните седенки и активният предбрачен сезон. Организират се общоселски събори, семейни и лични служби, на които се правят курбани за здраве.
В някои райони на България празникът се нарича и гроздоберник, тъй като започва гроздобера.
На Кръстовден е патронният празник на местността Кръстова гора в Средните Родопи. Вярва се, че на това място планината има кръстообразна форма, а в недрата й се пази частица от Честния кръст. По традиция поклонниците нощуват там, за да се чуят по-добре молитвите им.

Света София, Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. По традиция на този ден жените замесват питки без мая, които раздават за здраве заедно с грозде, ябълки и круши. Почитат се християнските добродетели и стремежът към тях, тъй като от векове наред народът ни вярва, че доброто никога не се забравя и един ден ще бъде вазнаградено. Всеки човек трябва да помага на изпаднал в беда, а гостенин не бива да се връща, дори и да е неочакван.
Столицата ни чества своя патронен празник и се отбелязва с поредица от събития.

Снимки: интернет

Вашият коментар