27.02 – 06.03 – ЗАГОВЕЗНИ

В края на зимата настъпват Великите пости – седемте седмици на пречистване и подготовка за най-големия празник в годината, Великден. Те започват с двата празника Месни заговезни (27.02.2022 г.) и Сирни заговезни (06.03.2022 г.). На Месни заговезни за последен път преди Великден се яде месо, а на Сирни – млечни продукти.

Седмицата между двете недели на Заговезни се нарича Простена неделя. Тогава хората се прощават по между си – „Прошка“. По-младите отиват с баница и ракия при по-възрастните си близки и роднини, а най-вече в кумовете, за да искат прошка: „Прощавай, нане!“ „Господ да прощава и ти прощавай!“. По време на вечерята, за гредите с конец се връзва халва или яйце. Децата трябва да отхапят – “ълцат“ от тях без помощта на ръцете си. След това палят конеца и по него гадаят за берекет.

Децата правят купен от смрика, тръни и слама. Те се съревновават по махали да съберат най-много клони и да направят най-високите купени. Палят го привечер заедно с „оратниците“ – разсечени пръчки напълнени със слама, които въртят в кръг с думите: „Дай ми, дедо, момата, оти ке ти запалим брадата!“. До сутринта ергените и момите играят хоро около огъня. Когато огъня прегори, младите момчета прескачат жарта, за да покажат смелостта си.

Понеделникът след Сирница се нарича Чист понеделник. На този ден жените изнасят всички съдове и ги измиват основно за Великите пости.

Обичаите и празниците, изпълнявани в този период, са свързани с прехода от зимата към пролетта. През цялата седмица се спазват строго някои забрани – жените не трябва да перат и да простират бяло пране, за да няма градушки през лятото. На Сирни Заговезни свършва сезонът на сватбите, които ще почнат отново наесен, на Димитровден.

Снимки: интернет

Вашият коментар