25 МАРТ 2021 г. – Благовещение, Благовец

На 25-ти март, не е необичайно да има още сняг, но вече се усеща настъпващата пролет. На Благовещение  Архангел Гавриил донася на Мария „благата вест“, че ще зачене непорочно и ще роди Божия син. Празникът се свързва и с идеята за майчинството. През първата половина на ХХ в. именно на 25-ти март се празнува у нас като ден на християнската жена и майка.

Народът нарича този ден „Благовец“ и го смята за голям празник, „половин Великден“. На него долитат щъркелите, лястовиците и кукувиците (Ако „те закука кукувица“, трябва да си сит и с пълни джобове, за да има храна и богатство.),  събуждат се мечките (Те излизат от гората, за да се окъпят в реките, след тях водите стават лековити и хората вече могат да влизат в тях.), излизат всички влечуги, самодивите и русалките навлизат в света на хората и вилнеят от Благовец до Секновение (Самодивите могат да ги видят само хора, които са родени в събота, а останалите само чуват гласа им. Те обичат да танцуват и да показват на хората лечебните билки, но могат да донесат и болести, ако някой дръзне да ги разсърди.). Смята се за благ ден, в който дори и раните не болят. Затова на малките момичета им дупчат ушите. Тогава се дамгосват и животните, защото не усещат болка. Пчеларите отварят кошерите, подготвят го за пролетта и пускат пчелите да летят. Жените копаят лехи и садят цветя. Присаждат се плодните дървета, „за а са благи“.

На този ден според народните вярвания, всички е трябвало да вземат мерки, за да предпазят себе си и домашните си от змии и гущери. Срещу Благовещение жените събират мокри съчки и боклуци и преди слънце ги палят на нивата, в двора по ливадите, за да няма змии, да не видят змии. Вечерта, докато жените събират съчките, децата вземат тенекии от газ, решета, ведра, счупени лопати, бият по тях силно и викат: „Бежте змии, гущери, ютре е благовец“ и обикалят двора, за да го отърват от змии и гущери през цялата година.

Това е един от дните за пролетно почистване на къщите и дворовете. Всичко старо, негодно за ползване, счупено, скъсано се изхвърля, за да освободи място за новото, здравото, хубавото. С непотребните вещи се пали огън, да се изгори лошотията. Момците го прескачат и гледат да се начернят, за да не ги хапе змия, а момите запяват и започват да се закачат с младежите – „Кой си има сладко либе, нека либи да се налиби.“

На Благовец, въпреки строгия пост, църквата разрешава да се яде риба. Казват, че който я няма, трябва да си сложи рибя кост между зъбите, за да уважи традицията. Прави се обредна пита, лучник, коприва, лапад, киселец – „за нова кръв“. Разрешено е да се пие червено вино.

Снимки: интернет

Вашият коментар