85 години от основаването на „Бистришката четворка”

Тази година се навършват 85 години от основаването на „Бистришката четворка”.
„Бистришка четворка“ е първата фолклорна формация, която от 1936 г. започва да изпълнява народна музика „наживо“ по Радио София. По този начин групата става основа за изграждане на съвременния Оркестър за народна музика на Българско национално радио.


„Първото афиширано появяване на бистришките музиканти в ефир е станало на 12 април 1936 г. от 19.00 ч. Тогава 45-минутното изпълнение е било обявено под наименованието: „Народна музика: тамбура, кларинет, гъдулка и гайда. Ръководител Деян Стефанов“. Това наименование е използвано при още две появявания в Радио София – на 13 и 19 април 1936 г., след което музикантите са наречени „Бистришкия квартет”. Под това име бистричани се излъчват в ефира многократно през същата
година, като на 16 ноември 1936 г. съставът получава името „Бистришка четворка”, което остава непроменено до края на съществуването на групата“.
Тодор Ковачки „Бистришка четворка“ изд. 2001 г.

Наследниците на Деян Матеин са запазили дневниците на музиканта, в които той описва създаването на групата така:
„Тук сме Йордан и Деян
и двамата – Ангел и Стоян –
Йордан с гуслето, Ангел с гайдето,
Деян с тамбурата, Стоян с кавала.
Щом свирнеме четирима,
човек колко работа да има
хоро заиграе,
кой каквото си знае.
Почваме хорà, песни и ръченица
и тръгваме пеша над Дървеница,
през широко поле, вървиме нанадоле,
защото радиото беше тогава на мода и
Бистришката четворка славеше народа.“

„”Бистришка четворка” със сигурност е и първата музикална група в България, ползвала плейбек в предаванията на Радио София. Това става през зимата на 1939-1940 г. Намръзналите селски таланти приключват първото си изпълнение, след което следва пауза за новините. А те са доста дълги – фронтовете на започналата вече Втора световна война осигуряват обилна информация. През това време бистричаните така се стоплят и отпускат, че направо заспиват. И когато отново идва редът им да свирят, ужасената говорителка вижда четиримата шопи, клюмнали по столовете и яко похъркващи пред, слава Богу, още невключения микрофон. Но тя и звукотехникът (както са наричали тогава звукооператорите) не губят присъствие на духа и веднага пускат тяхно изпълнение, вече записано на плочите на “Симонавия”“.
в. „Стандарт“ от 04.05.2002 г. – „Плейбек за гайда и гъдулка”

Видео 5 – Концерт по случай 80 годишнината от основаването на „Бистришката четворка”

Предстои Ви да видите запис от ноември 2016 г., когато в салона на читалището в с.Бистрица, се отбеляза 80-годишнината от създаването на „Бистришката четворка”.

Снимки: Стоян Атанасов

Гости на тържеството бяха: акад. Манол Тодоров (1925 г. -2019 г.) – български музикант, инструменталист (цигулар и гъдулар), музиколог и преподавал в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и Ангел Добрев, един от най-старите и уважавани членове на оркестъра за народна музика на Българското национално радио и музикален педагог (гъдулар).

Приятно гледане!

Вашият коментар