Яйцето

Пролет е. Природата се възражда за нов живот. Завърта се отново светът и продължава в чисто нов цикъл на сътворение и ново раждане. През април християнският свят празнува най-големият си пролетен празник – Възкресение Христово. Традицията повелява за този най-Велик ден да се боядиса яйце в червено. Великденското червено яйце носи в себе си точно тази идея за възкресение и надежда.

В българския фолклор са запазени следи от мита за зараждането на Вселената от космическо яйце. Старо предание разказва как по време на потопа Господ  спасил кокошката с пиленцата на една вдовица, като ги превърнал в звезди и всяка година, когато „слънцето се обръща към зима“, от Гергьовден до Летен Тодоровден, съзвездието ясно се вижда на небосвода. Според народната вяра яйцето крие необикновена магическа сила. С него се правят и развалят магии. То има силата да пази от зли демонични сили. В миналото се е вярвало, че яйцето притежава способност да стимулира раждаемостта у жените и по тази причита то присъствало задължително в сватбената обредност. При посрещането на булката в новия ѝ дом, свекървата пускала през пазвата ѝ яйце, за да бъде плодовита. Същото обредно действие извършвал и кума по време на разбулването на младата невеста. Бабини поверия напътствали при първо къпане на новородено във водата да се поставя и яйце, та детето да расте здраво и да е предпазено от отвъдните зли сили, а на мястото, където някой е починал,  пак яйце трябвало да се чупи. Това предпазвало от връщане назад на душата на покойника или някой друг от къщата да не умре скоро.

И днес битува вярване, че червеното великденско яйце много голяма магична сила притежава. Почистено с пепел и киснато в мълчана вода, топено в билки и багрилки, посрещнало изгрева и умило се в росата, това яйце и в наши дни е повече от специално и обредно важно. С него жените правят кръстен знак по челата на децата и мажат бузките им за здраве. Поставят го пред домашната икона, та цяла година домът защитен да бъде. Като полъх от миналото и днес се помнят поверия, как точно това червено великденско яйце гони градоносни облаци и предпазва от хали и вихрушки. С черупките му против уроки може да се пребае или пък болести да се излекуват. По миналогодишното червено яйце, пък, за живота напред може да се гадае и разни неща да се предскажат.

Текст: Анелия Овнарска-Милушева

Вашият коментар