„СТАНЯНИНЕ, ГОСПОДИНЕ“

„По-рано беше така на Бъдни вечер. Ке унесеме един чувал слама. Ке постеляме доле, на пода. … На сламата сложиме нова черга, на новата черга нов месал, на месальо вече тураме яденьето.

Тураме два вечерняци, два хлебове, на них е направено разни фигури: овците, кошарите, кучето, житото, купите, снопьето, кърстците, такова. На другото е направено воловете, ралото, детето води воловете, орач оре – таквия работи. И децата се радват. … И зелнико сложиме, погачата сложиме и орехи и лешници. И скълцаме чесън и лук с вода, оцет и сол  – да не ни апат през летото муите. И мед, едно бурканче мед, и сърми, и фасул таков, стар фасул. Сичко постно се прави.

Преди да вечераме, мъжо и жената (стопаните кои са) отиваме при стоката. Аз земем погачата. А свекор ми земе палечник, що оре земнята. На него туриме въглища, на въглищата туриме темнян. Да мерише. Идеме у кошарата … – и като влеземе … Благославяме вече.  … Господ да наспори!

И седаме тогай и почваме да вечераме. Цаливаме погачата сичките и двамина я чупат на две. Той си я държи (стопанина) и той си я разчупва, разчупва на секого … А у погачата има късмети. … На кого се паднат парите, късметлия е, на кого се падне къщата, късметлия е … Земеме от погачата един залък, от зелнико един залък, от вечерняците по един залък … и тураме тоа залък там – това е за Света Богородица. … Вечераме и като почнеме да пиеме вино …

И така. И по това дойдат коледаре. Най-големите коледаре ке дойдат най-рано. Те си дойдат ., па „Заповедайте, заповедайте“, и почват да пеят, вече ке пеят на некого. Убави песни, отбрани, за секи човек отделна песен.

Станянине господине,

Тебе пеем, домакине!

А завършат ли песента, даваме на секи един коледар по едно колаче. И ги даряваме с пари, и ако има месо – кой си е клал свиня има месо … у една торба сбират, сбират. И доде слагаме колачетата и парите, има си молитва, с която благославят за здраве, за имущество у таа къща. Те коледарете си наседат и ги черпаваме греяна ракия, и те хапнат си, вечерат колкото искат. Тамън тия коледаре се наканат да си пойдат, ето други идат. До сутринта, се коледарете идат, цала нощ. …

Огино се ке гори. Нема да гасиме.

И така, това беше Бъдни вечер. …“

Из „Слушай, щерко, и добре запомни… “ – Книга за баба Линка от с. Бистрица

автор Марта Форсайт – 1996 г. 

Снимки: интернет

Във видео 6 ще видите кратък филм за Бъдни вечер заснет през 2007 г.

Приятно гледане!

С подкрепата на  Национален фонд култура.

Вашият коментар