В продължение на цяла година самодейните състави усилено репетират в читалището, обогатяват репертоара си, затвърдяват наученото и се забавляват.

Всички чакат с нетърпение да споделят наученото и да предадат на публиката емоцията и красотата на българските песни и танци.

 

В началото на лятото ансамбъл „Бистрица“, с ръководител Дина Колева, пресъздаде автентична бистришка „Сватба“ на сцената на 53тия Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“, гр. Хасково.

 

 

 

 

В началото на юни Внучките на Бистришките баби заедно с Мъжка певческа група „Бистрица“, с ръководител Дина Колева, взеха участие в празничен концерт по случай 30 годишнината на Община Панчарево.

 

 

 

В края на юни певческа група „Шопкините“, с ръководител Васил Методиев, представиха Бистрица в Първия национален фолклорен фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“, гр. Банско.

 

 

 

И тази година международните изяви не липсваха. Българското знаме гордо се развя не един или два пъти.

През юни Групата за народни танци „Бистрица“ заедно с „Шопкините“ и под съпровода на Оркестър „Бистрица“, взеха участие в Международния фолклорен фестивал „Истрия фолк фест“, гр. Буйе и гр. Новиград, Хърватия.

 

 

През юли Младежкият ансамбъл „Бистрица“ достойно представи страната и селото ни в 11тия международен фолклорен фестивал „Бижуто на Адриатика“, който се проведе в гр. Римини, Италия.

 

 

На 15 август „Шопкините“ взеха участие в ежегодния събор – Успение Богородично в с. Железница и изпяха: „Тупан затупал е, гайди засвирили! Седем – осем баби оро направили …“, там където преди 48 години е създадена песента.

 

 

 

Желаем на всички крепко здраве и сили за новия сезон. Нека да продължават все така отлично да представят Бистрица и страната ни по фестивали, събори и надигравания!

 

Вашият коментар