В християнския календар 1 септември бележи началото на новата църковна година и е посветен на Св.Симеон Стълпник. Народът ни нарича празника Летни Симеоновден, Симеон орач. На този ден започва есенната оран и сеитба. В навечерието на празника стопаните занасят в черквата от семената, които предстои да бъдат засяти. Те се изсипват в нови чисти чували, като в зърното се слага стрък босилек, чесън, плодове и сребърна пара с червен конец. Поръсва се с пепел от Бъдника – дървото, горяло в огнището на Бъдни вечер. Рано сутринта, ритуално, с пресна пита хляб, се захранват воловете, които ще орат нивата. Следват множество молитви, благословии и пожелания за добра  и изобилна нова земеделска година. Наред с усилената работа по полето, българинът подрежда и своите дни, за разтуха и отмора.

На 8 септември отново е ден за  почит към Божията майка. На празника Малка Богородица, Рождество на Пресвета Богородица, се устройват общоселски събори и веселия, съпроводени с песни и хора. Край черкви, манастири, оброчни места и свещени извори се събират хора и дават курбани в името на Богородица.  В средата на месец септември, според народната вяра, започва есента.

На 14 септември, Кръстовден,  „денят и нощта се кръстосват“ и слънцето поема бързо пътя си към зимата. Стара  поговорка казва: „На Кръстовден снеми ралото, на Петровден го вдигни“. Денят се почита със строг пост, като се говее за кръста. На него се почитат чекръкчиите – народните лечители, които наместват изкълчени или счупени кости.  В нощта срещу Кръстовден в сърцето на Родопа планина, в местността Кръстова гора, се организира масово религиозно събитие. Хиляди вярващи се събират на хълма за нощна литургия в очакване на изцеление и добруване. Бдението завършва с изгрева на слънцето, когато лъчите му докоснат върха на големия метален, извисяващ се там.

Друг голям народен празник, свързан с основните християнски добродетели, през месец септември е Свети мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Народната обредност включва житна жертва. Стопанките месят питки и ги раздават за здраве, щастие и любов. Посрещат се скъпи гости на изобилни трапези. 17 септември е също ден на град София, празникът на столицата.

Текст: Анелия Овнарска-Милушева

Вашият коментар