29 юни – Петровден

На Петровден християнската църква отбелязва празника на светите апостоли Петър и Павел. Той се предшества от двуседмични Петрови пости. Тези пости са строги и не се позволява консумацията не само на месо, но и на риба, морски дарове и алкохол. Всякаква храна с животински произход се счита за нечиста.

Според народните вярвания св.Петър и св.Павел са двама братя. На много места празниците се разделят и на следващия ден, 30-ти юни, се чества Павльовден.

Докато Петровден е голям и светъл празник, Павльовден се счита за „много тежък празник“, за ден „хаталия“. На него обредите са предпазващи – извършват се ритуали против градушки, гръмотевици и пожари. Не се работи на полето, за да не изпрати светецът огън от небето и да предизвика пожари. Поради същата причина не трябва да се пали огън в огнището и да се готви храна. В Източна Тракия не се меси хляб, защото иначе св.Павел ще „опавлюва“ брашното и то ще червяса.

Вярва се, че ако на Петровден стопаните станат рано сутрин и хвърлят камъчета в лозето, бостана или нивата – ще има голяма реколта.

Празникът започва с ходене на църква и света литургия, по време на която свещениците причестяват богомолците в храма. В църквата се носят от първите родили ябълки – петровки, свещеникът ги освещава и след това се раздават. Майките, които имат починали деца, също раздават по традиция петровки, за да не останат гладни душите на техните рожби под райското дърво. Според поверието в райската градина расте златно ябълково дърво, около което кръжат душите на починалите деца като пчелички. Когато майките им раздават ябълки на Земята, св.Петър им позволява да си откъснат плод от райското дърво.

В Ловешко преди изгрев слънце се коли първото излюпено през годината петле, а в Станджанско – първия пропял млад петел. Според традицията петровското пиле се пече цяло или се приготвя като курбан, а част от месото се раздава на близки и съседи за здраве. В българската народна митология петелът е символ на слънцето – той възвестява неговото изгряване, затова с принасянето му  в жертва се омилостивяват природните сили, които могат да опожарят реколтата.

При домашните празници семейството сяда около софрата, за която стопанката е приготвила обреден хляб. До този момент ябълки не се ядат, затова пък сега на трапезата задължително присъстват първите „петровки“.  За празника също се приготвя тиквеник, млечна баница, кокошки с джанки и „Бел мъж“ (Легендата за произхода на ястието „Бел мъж“ е свързана с вярата, че св.Петър е покровител на жетварите. Дори на Петровден той сам слиза на полето и жъне заедно със селяните. Затова на празника се работи до обяд, а после се празнува.)

„По Петровден“ за народа означава „посред лято“. Казва се, че „на Петровден жито се пече“, тъй като тогава е най-активния период от стопанския живот. В някои части на България на този ден се прави ритуално първата жътва. За това се смята, че не е грях да се работи на този ден. За първата жътва жътварите тръгват рано, празнично облечени, закичени с китки, с песни и веселие, за да е успешна и лека работата им. Съществува обичай първи да зажънва този, който има „лека ръка“, на когото работата е спорна, за да спори на всички през цялата жътва. Най-често това е млада нераждала жена, на която й предстои раждане, за да роди и нивата през следващата година. Тя зажънва обърната с лице към изгрев слънце, за да върви работата напред. Класовете от първата отрязана ръкойка вдига нагоре и ги благославя: „Тази година по-малко, догодина повече“.

По време на жътва в някои региони жътварките правят обред за унищожение на опасни плевели. Такъв плевел е паламидата, която задушава житото, но и боде ръцете на жътварките. Те обредно погребват плевелите, за да не се появяват сред посевите.

Интересно е, че в миналото девойките и жените излизали на поляните, за да се люлеят на люлки, извивали кръшни хора и пеели песни. Вечерта обаче на празничната трапеза сядали само старите и женени хора, а младите посрещали изгрева. Девойките берели дванадесет цветя от дванадесет различни поляни и ги поставяли под възглавницата си, за да им се присъни този, за когото ще се омъжат.

Снимки: интернет

Вашият коментар