„…защото радиото тогава беше на мода и
Бистришката четворка славеше народа.”
Деян Матеин

    Тази година се навършват 80 години от основаването на емблематичната за с. Бистрица група„Бистришка четворка”.

Четиримата музиканти – Деян Матеин (тамбура), Йордан Белкин (гъдулка), Ангел Кривински (гайда) и Владимир Пашалийски (кавал) – родом от с. Бистрица, са създатели на „Бистришка четворка”. В различни етапи от съществуването на групата на кавал са свирили още – Стоян Стоилов и Цвятко Благоев. Това е първата формация в България, която на 12.04.1936г. е започнала да изпълнява народна музика „на живо” по Радио София и е станала неразделна част от програмата на българската медия в нейната зора.  През 1940г. в сутрешната емисия на Радиото за първи път се е излъчила тяхната музика на запис, от грамофонна плоча.

Интересна е причината да пуснат изпълнението им на плоча:

Това се е случило през зимата на 1939/40г. Намръзналите се, от дългия път (15км. пеша до ефира на радиото), селски таланти приключили първото си изпълнение. След това предстояло излъчване на новини, които  са били доста дълги, заради събитията на фронта от започаналата  Втора световна война. А  музуканите, по време на новинарската емисия, така се стоплили и отпуснали, че заспали. И когато дошъл отново техен ред да свирят, говорителката видяла четиримата шопи, клюмнали по столовете и яко похъркващи, пред все още не включения микрофон. И тогава тя и звукотехникът не изгубили присъствие на духа, веднага пуснали тяхно изпълнение, вече записано на плоча.

Значителна част от музикалната дейност на „Бистришка четворка” между 1939г. – 1944г. е преминала в организацията „Труд и радост”, където са били щатни изпълнители. „Труд и радост” е Български национален комитет, който е имал за цел да разпространява сред българското общество и пред държавната власт идеята за организираното и осмислено използване на свободното време и почивката на трудещите се с оглед на националните и битовите особености на българския народ през миналия век.

В периода  1936г. – 1943г. групата е осъществила многократни турнета по всички кътчета на България. Непрекъснато са ги търсели за вечеринки и всякакви празненства. Навсякъде са ги посрещали изключително топло и радушно. А салоните, където се провеждали концертите, са били препълнени до краен предел.  Като  репертоар на изпълненията, „Бистришка четворка” е типичен представител на шопския фолклор. Не само като  музиканти, но и като хумористи,  те направо са обирали каймака на неподправения шопски хумор – колкото оригинален, толкова остър и самокритичен. Ето една история, разказвана като хумореска: „Бай Деян си загубил очилата и се оплакал на Йордан. А Йордан му рекъл: Как ги загуби, като все у тех гледаш?”

Съставът се е наложил като чудесен изпълнител на автентичен фолклор и е бил предпочитан участник в представителните турнета на наши групи в чужбина.  През 1939г. „Бистришка четворка” получила покана от композитора Добри Христов за участие в турне в САЩ, но за съжаление избухването на Втората световна война е осуетило осъществяването му.

Музикантите от Четворката са сътрудничили на Филип Кутев в първите години на изграждане на репертоара на Държавния ансамбъл за народни танци. Работили са с хоровата капела „Светослав Обретенов”, както и с трупата на Народния театър „Иван Вазов”. Съвместно с първия наш хореограф Борис Цонев, ръководител на първия танцов ансамбъл „Българска китка”, Четворката изнесла много концерти у нас и в чужбина. Участвала е и в балета „Под нашето небе” по музика на Христо Манолов.

С дейността си музикалната формация „Бистришка четворка” се е превърнала в значим фактор за развитието на българската народна музика, кaто е съхранила  и разпространила богатството на шопския фолклор. Те са в основата на създаването на самодейния ансамбъл „Бистрица”, който съществува и понастоящем към НЧ „Св. Цар Борис I -1909г.” в с. Бистрица –  София.

   В началото на месец ноември, в салона на читалището в с.Бистрица, се отбеляза 80-годишнината от създаването на „Бистришка четворка”. Беше показан документален филм, в който чухме гласовете на някои от изпълнителите, както и видяхме моменти от техни изълнения и участия. Ансамбъл „Бистрица”- като съхранител на фолклорното наследство и духа на автентичния шопски фолклор – изнесе концерт, с песни от репертоара на Четворката, който ни позволи да усетим и ние огненя заряд на шопските ритми. Гост на тържеството беше акад. Манол Тодоров. Той е български музикант, инструменталист (цигулар и гъдулар), музиколог, преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Син е на голямата тракийска народна певица Атанаска Тодорова, която също както „Бистришка четворка” е пяла „на живо” в предаванията на Радио София. Деведесет и две годишният фолклорист, от първо лице, ни разказа за музикантите и техните участия. Изтъкна заслугата им за развитието на Радиото.

   Вълнуващ беше моментът, когато на сцената излезе Ангел Добрев (музикален педагог, свири на гъдулка), който е възстановил гъдулката на Йордан Белкин и след дълги години „мълчание”, тя отново прозвуча пред гостите на концерта, сред които бяха и наследниците на музикантите  от „Бистришка четворка”. А във фоайето на читалището имахме възможност да видим изложба, която в 10 пана ни показа значими факти от историята на формацията, чието дело безспорно е достойно за уважение.

Текст: ВИЛИ Котева

 

 

Вашият коментар