Поклади в  Бистрица!

Видео: Божидар Карчин

YouSofia TV излъчи НА ЖИВО

 

СО – район „Панчарево“, НЧ „Свети Цар Борис I – 1909“ и кметство Бистрица

Организира

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ на площада в с. Бистрица

17 март 2024 г.

Програма:

18:00 ч. – конкурс за най-добра баница във фоайето на читалището

18:30 ч. – откриване на празника

С участието на: оркестър „Бистрица“, Лъчезар Кирилов и Милчо Кацаров.

 
ВКУСНА ИЗЛОЖБА „С БИСТРИШКА БАНИЦА НА КУПЕНА“
„От как имам съзнание, винаги се е правило. Не е спрело да се прави. Отиваш задължително с баница. И ядехме баница непрекъснато. Просто тия дни беха само на баница и на гости. Или са в нас, или ние сме в некой си. В неделя се палеше купен по махали, не така на площадо.“
(теренен материал А.Овнарска)
Традициите не са това, което бяха, но баницата си е баница, нали? … Дали?
Всяка домакиня в Бистрица знае баница да прави – точена или теглена, че даже и с готови кори, блажна или постна, че даже и със зелении разни, солена или сладка, че даже и кисела…
Традицията повелява през седмицата между Месни и Сирни Заговезни, от сряда до неделя, на гости да се ходи, та прошка да се иска и такава да се дава. Ама прошка без баница не се измолва.
Каним всяка сръчна бистричанка (че и бистричанин може) да се включи в изложбата и да покаже своя майсторлък в приготвянето на баница.
⏰Събитието се проведе на 17 март 2024 г. Сирни Заговезни, във фоайето на читалището от 18 ч.
След разгарянето на купена, който ще бъде запален на центъра на селото, изложбата ще бъде изядена и подобаващо оценена, че даже и наградена.
За да има и след нас, да предадем традиционните умения и знания на следващото поколение! Участието на млади майстори и помощници ще се толерира и оценява допълнително.

„17 март 2024 г. Заговезни. Ден за прошка, купен на центъра на селото и … празник на бистришката баница.

С малко страх и трепет посрещнахме първите „майсторки и…майстори“ на баницата, които бързаха към фоайето на читалището: „Дали ще има достатъчно, включили се в мероприятието ни, да покажат своето изкуство?…“

30 БАНИЦИ! Коя от коя по-хубави, по-вкусни, носейки своя специфичен аромат, традицията и духа в семейството, „така, както баба ни е учила“.

БЛАГОДАРИМ ВИ, МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА!!!

Имаше и много непознати за нас, навярно заселили се по-скоро в китното ни селце, но имащи явно желание да участват в обществения живот на селото. Това много ни зарадва.

Започна „веселата част“. Всички присъстващи на изложбата бяха почерпени, а те бяха толкова много, че трудно се разминавахме във фоайето. „Дегустаторите“ се увеличаваха, а баниците лека-полека изчезваха.

Празникът продължи на площада под звуците на оркестър „Бистрица“ и топлината на огъня.

С благодарност и към момчетата, участвали в направата на купена!

Ще ви очакваме отново на нашите мероприятия.“

Вашият коментар