„С БИСТРИШКА БАНИЦА НА КУПЕНА“

„От как имам съзнание, винаги се е правило. Не е спрело да се прави. Отиваш задължително с баница. И ядехме баница непрекъснато. Просто тия дни беха само на баница и на гости. Или са в нас, или ние сме в некой си. В неделя се палеше купен по махали, не така на площадо.“
(теренен материал А.Овнарска)

Традициите не са това, което бяха, но баницата си е баница, нали? … Дали?
Всяка домакиня в Бистрица знае баница да прави – точена или теглена, че даже и с готови кори, блажна или постна, че даже и със зелении разни, солена или сладка, че даже и кисела…
Традицията повелява през седмицата между Месни и Сирни Заговезни, от сряда до неделя, на гости да се ходи, та прошка да се иска и такава да се дава. Ама прошка без баница не се измолва.
Каним всяка сръчна бистричанка (че и бистричанин може) да се включи в изложбата и да покаже своя майсторлък в приготвянето на баница. Събитието ще се проведе на 17 март 2024 г. Сирни Заговезни, във фоайето на читалището от 18 ч.


След разгарянето на купена, който ще бъде запален на центъра на селото, изложбата ще бъде изядена и подобаващо оценена, че даже и наградена.
За да има и след нас, да предадем традиционните умения и знания на следващото поколение! Участието на млади майстори и помощници ще се толерира и оценява допълнително.

Вашият коментар