Скъпи приятели от село Бистрица и околностите,
в периода 04-17.09.2023 г. ще имате възможността да разгледате графичните фигури на 20-те шопски хора̀, които „Таратанци“създадоха през лятото на 2022 г. като резултат от реализацията на проекта „Танците от Шоплука“.

ОЧАКВАМЕ ВИ в читалището на с. Бистрица!

С подкрепата на Столична община „Таратанци“ пропътуваха няколко шопски села, за да поговорят с типични представители на Шоплука и да запишат техните знания, спомени и танци. Заедно с фолклорни дейци от местните читалища снеха отпечатъци от стъпките на традиционни шопски хорá, които ще видите в настоящата изложба.

И ние имаме малък принос към проекта. Ще видите графично представени две бистришки хора̀ и ще чуете 12 епизода с наше участие в подкаста „На раздумка.“

FB събитие

Ето какво споделят „Таратанци“ за посещението си при нас:

„В читалището „Св. Цар Борис I – 1909”, с. Бистрица, имахме огромната чест да ни посрещне основната движеща сила за запазването на фолклора в селото – Дина Колева. Тя е скромен и спокоен човек, който носи съкровище в себе си чрез знанията, които е натрупала и историите, които е преживяла.

Дина Колева е ръководителят на ансамбъл „Бистрица” от вече близо 50 години и, същевременно, основният кадър, стоящ зад развитието на легендарната певческа група за автентични шопски песни – „Бистришките баби”.

Можете да се запознаете с Дина Колева още сега в Епизод 1 от нашия подкаст „На раздумка”.

ОЩЕ…

В епизод 8: „Крадената булка“ от подкаст „На раздумка“ се върнахме назад във времето с един разказ за кражба на булка. Правнучката на героите, чиято история ще чуете – Александра Сайкова от Бистрица, ни сподели по възможно най-чистосърдечен и умилияващ начин как нейният прадядо дава начало на рода й.

В Бистрица също танцувахме и играхме с Ивайла Борисова и Моника Павлова – две талантливи и прекрасни млади дами от ансамбъл „Бистрица”. Те ни показаха типични бистришки хора̀ и оставиха върху бели платна отпечатъци от стъпките на две от тях, които ние впоследствие дигитализирахме, за да запазим занапред. Насладете им се и вие, като посетите изложбата.“

ПОДКАСТ „НА РАЗДУМКА“ 

ЕПИЗОД 1 – Тайното съкровище Дина Колева

ЕПИЗОД 2 – Бистришките баби

ЕПИЗОД 3 – Наградите на бабите

ЕПИЗОД 4 – До Париж и напред

ЕПИЗОД 5 – Бистришката четворка

ЕПИЗОД 6 – Растежът на София

ЕПИЗОД 7 – Жътва: Пеем и играем, та да ни е леко

ЕПИЗОД 8 – Крадената булка

ЕПИЗОД 9 – Иди у Бистрица на оро

ЕПИЗОД 10 – Песните на Бистрица

ЕПИЗОД 11 – Учете, деца, песните!

ЕПИЗОД 12 – Лазарки

С радост Ви споделихме за нашето участие в проекта на приятелите ни от „ТАРАТАНЦИ“ – „ТАНЦИТЕ ОТ ШОПЛУКА“ и подкаста „НА РАЗДУМКА“.

Вашият коментар