1996 г. Фолклорен фестивал на област Бохемия – Тушловице, Чехия

Есента на 1995 г. получихме покана за участие във фолклорен фестивал в Чехия. Условията ни устройваха – организаторите поемаха храна, спане и пътните на територията на Чехия.

По това време трудно се минаваше през Югославия и пътувахме през Румъния с ферибота.

На 01. май 1996 г. пристигнахме в Нове Стражести призори, а организаторите ни очакваха в нормално време сутринта. Наложи се да се помотаем около автобуса няколко часа, докато хората се събудят. Организаторите ни приеха радушно, бяха много мили. Настаниха ни в хотела в който прекарахме дните на фестивала. Намирахме се на 8 километра от Тушловице и на 45 километра западно от Прага.

На 02 май след закуска разгледахме Прага. Не случайно старата част се нарича „Златна Прага“. Строено с вкус и любов, и съхранено до наши дни, също от любов, независимо от превратностите на историята.

В 17.30 часа разгледахме Тушловице. Малко кокетно градче, с тих и спокоен център. Уточнихме програмата и местата на които ще се представим. Ние бяхме единствената група гост на фестивала от друга държава.

На 03 май сутринта разгледахме замъка „Кривоклат“.

През 1334 година Карл IV довежда първата си жена от Франция. В замъка им се ражда дъщеря Маргарет. За да осигури забавление на младата си кралица и малката принцеса, краля наредил на месни селяни да заловят славеи и да ги пуснат в горската местност около замъка. До днес „Пътеката на славея“ съществува и всеки може да се разходи по нея.

На обяд облечени заминахме за Прага, където от 15.30 имахме участие на друг международен фолклорен фестивал.

На 04 май в 10 часа и в 10:35 ч. изнесохме две програми по 15 минути на външни естради в Тушловице.

В 12 часа имахме репетиция в летния амфитеатър, който се намираше в красив парк, а от 20 часа беше представянето. Театърът беше ограден със високи зелени дървета приказно оцветени от светлината на сцената. Ние представихме 45 митутна програма която завърши с „Бистришка сватба“. В същия концерт участва  и фолклорната група от Нове Стражести, които бяха и организатори на фестивала.

След концерта заедно пяхме, танцувахме и се веселяхме до късно вечерта.

На 05 май гледахме програмите на седемте групи от Бохемия. Хора с красиви автентични костюми, представяха своите песни, танци музика и обичаи в амфитеатъра. Имаше и панаир на изделия  на майстори на традиционни занаяти от областта.

В 14 часа беше нашето последно участие пред деца в местното училище. Те ни гледаха  внимателно с грейналите си очички и ни изпратиха с аплодисменти и цветя.

След обяд потеглихме за България.

Ето и хората участници във фестивала:

Жени:

Дина Колева – художествен ръководител на ансамбъла, Екатерина Алексиева, Дана Овнарска, Севда Гергова, Крема Гьорева, Мара Ценкова, Надежда Пашалийска, Евдокия Батлачка, Гергинка Вайова, Гергинка Пашалийска, Гергина Ружина, Гергинка Николчова.

Момичета:

Людмила Спасова, Анелия Игликина, Елена Пашалийска, Йонка Петкова, Здравка Джорева, Ангелина Николчова, Боряна Маджарова, Камелия Ковачка, Мария Янкова, Анелия Овнарска, Цветелина Димитрова, Велислава Димитрова, Светла Борисова, Христина Атанасова.

Мъже:

Стефан Маджаров – пом. ръководител, Илия Дръндов, Венцислав Дръндов, Симеон Аронов, Александър Спасов, Георги Фъртунков, Пенко Пенев, Георги Миленков, Петър Ташев.

Музиканти:

Цветан Николов, Росен Нешов, Никола Пашалийски, Ивайло Цоцомански, Росен Ковачев.

Автор: Дина Колева

Снимки: личен архив

Вашият коментар