Изложбата ще се състои в централното фоайе на НЧ „Св. Цар Борис I -1909“ с. Бистрица и ще продължи в периода от 15 февруари до 05 март 2019 г.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Вход: СВОБОДЕН

FB събитие

Изложбата се провежда под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Росен Желязков

В началото на ХХ век, в зората на автомобилизма, на мода са дългите ралита, по време на които могат да се демонстрират техническите способности на новото транспортно средство. Измежду тези съревнования най-известен е автопробегът Париж – Пекин от 1907 година. В Централна Европа автомобилният спорт се развива благодарение на състезанията за доказване на надеждността на автомобила; те обхващат няколко държави, въведени са от принц Хайнрих Пруски и носят неговото име. През 1909 г. ралито стига и до Унгария и подтиква представителите на Унгарския автомобилен клуб да организират подобни надпревари. Преди Първата световна война се правят множество едромащабни обиколки: Обиколката Татра-Адрия, Обиколката из Карпатите и т.н. Първата от тях, която пресича целия балкански регион и свършва в Константинопол, се провежда между 29 юни и 6 юли 1912 година. Маршрутът на автомобилния клуб, приел междувременно названието „Кралски”, при тогавашните пътни обстоятелства е минавал по непроходими пътища, буквално през долини и чукари. 

Най-популярната автомобилна марка сред участниците в ралито е френската DeDion. В зората на автомобилизма две тенденции мерят сили: французите залагат по-скоро на бързината, а англичаните – на надеждността на колите.

Любопитна подробност е, че навремето е имало специални костюми за автомобилистите, за да ги предпазват от променливите атмосферни условия. Да не забравяме, че първите автомобили са били открити и водачите им е трябвало да бъдат защитени от студ, дъжд или сняг.

Изложбата ще бъде интересна не само за любителите на автомобили, но и за всички, които се интересуват от историята на автомобилизма.

Проявата се провежда с подкрепата на Унгарския музей на техниката и транспорта.

КАК БЪЛГАРСКАТА ПРЕСА ОТРАЗЯВА РАЛИТО БУДАПЕЩА-КОНСТАНТИНОПОЛ, 1912 Г.

Вашият коментар