Тази година Цветница, освен с тържествена литургия, бе отбелязана по един нетрадиционен начин. На гости в църквата „Св. Великомученик Георги”  бeше поканен  Първият български хор „Янко Мустаков” от гр. Свищов с диригент Елизабет Людмилова, които изпълниха църковни песнопения.

Инициативата за това гостуване е на Здравка Джорева – Пенева, една от дългогодишните самодейки в читалището, а по настоящем и член на читалищното настоятелство. Ето какво сподели тя:

 „Изключително сме щастливи от осъщественото гостуване на Първи български хор „Янко Мустаков” и прекрасния концерт по повод християнския празник Цветница, който хорът изнесе. Нашето село Бистрица и славният град Свищов се родеят по духовна линия и се гордеят с много първенства в културен и исторически план. Първото българско читалище е основано в Свищов, а първото читалище в Софийска околия е Бистришкото. Първият български хор е свищовският, а първата номинация от Източна Европа, включена в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално световно наследство са „Бистришките баби”. От миналото до днес, Бистрица и Свищов са огнища на българщината и пазители на духовната съкровищница, наследена от предците ни… Благодарим на фондация „Българска памет”, която стана наш спомоществовател и подкрепи тази инициатива!”

            Първи български хор „Янко Мустаков”- гр. Свищов

Диригент и ръководител на Първи български хор „Янко Мустаков” както вече споменах е Елизабет Людмилова. Ето какво каза и тя:

 „Хорът е основан още в далечната 1868 г. от учителя Янко Мустаков, чието име носи и до сега. Янко Мустаков е бил учител на Алеко Константинов, на Иван Шишманов, на Цветан Радославов. Роден е в Трявна, но е пристигнал в Свищов и тук е записал името си по този прекрасен начин, защото до този момент не е имало хорове в България. Това е началото на хоровото пеене. По настоящем е любителски хор, какъвто винаги е бил, но певците са по-малко, отколкото са били в близкото минало – по разбираеми причини, но все още има ентусиасти, които със своето голямо желание и любовта към песента поддържат тази традиция. В репертоара си имаме разнообразни песнопения – църковна програма, която изпълняваме винаги на Великден и на Коледа в църквата „Св. Пророк Илия” – гр. Свищов. Имаме всякакви други произведения – български обработки на фолклорна основа, класически репертоар. Стараем се да поддържаме богат репертоар за различни поводи. Всички певци са любители и са от Свищов. Те отделят от свободното си време, за да участват и поддържат хора жив.

В началото на лятото ни предстои да отбележим 150 годишнината на Първи български хор „Янко Мустаков”. Това е един голям юбилей! От 1 до 3 юни ще се проведат традиционните хорови празници, които водят началото си още от 1982 г. Тази година е тяхното 16-то издание. На първия ден от хоровите празници ще бъде нашият юбилеен концерт. Ще участват и други хорове от страната.”

Текст: ВИЛИ Котева

Репортажи и публикации свързани със събитието:

“Софийски вестник”, бр.14, 5-11 април 2018 г., стр. 3

БТВ „Тази събота и неделя“ – На Цветница с етнолога Анелия Овчарска

БТВ „Тази събота и неделя“  Здравка Джорева-Пенева: На празника приготвяме задължително хляб

БТВ „Тази събота и неделя“ – Изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков“

Статия в „Свищов днес“ – Първи български хор „Янко Мустаков“ в Бистрица

Вашият коментар