Международен Фолклорен Фестивал
гр. Атина, Гърция – 2008 година

В периода 31.08-08.09.2008 г. ансамбъл „Бистрица“ взе участие в международен фестивал “EARTH DANCERS” в Атина. Странно беше, че пътувахме много и в различни страни, а не бяхме ходили в Атина. Желанието беше голямо, но условията не отговаряха на възможностите ни, трябваше да си платим пътя, застраховки, и по 60 евро на човек такси на фестивала.


Кандидатствахме с проект към НФК, който покри част от пътя. Други средства не намерихме и много от участниците се отказаха. Трябваше да напълним автобуса, за да го платим. Решихме да поканим танцьори и гъдуларя от Железница, с които работих доста години, да пътуват с нас. Хората се отзоваха с радост, сглобихме обща програма и така на 29.08.2008 година потеглихме за Гърция.
Пристигнахме на 31.08. неделя на сборна среща в градската зала на Agios Stefganos. Събраха ръководителите за регистрация и запознаване с гидовете отговарящи за всяка група, през което време ансамблите обличаха костюмите си. Групите се строиха за дефиле по улиците на града. Малко трудно се танцуваше след двудневно пътуване свити в автобуса, но настроението беше приповдигнато.
Във фестивала участваха: Грузия, Сиера Лионе, Индия, Румъния, Палестина, Армения, Турция, Сърбия, България и Гърция.
След обяд пристигнахме в огромен детски лагер, който се намираше в живописна горска местност високо над морето.
Настаниха ни и останахме през цялото време на фестивала там. Стаите имаха обща голяма тераса с изглед към морето. Леглата и тоалетните бяха детски и бяха малко мънички за високите хора, но пък се създадоха много весели истории. Хранехме се в лятна огромна покрита столова. Групите бяха много и имаше график за хранене. Сервираха ни гидовете, ставаше бързо, персонала на кухнята беше голям, сред тях имаше и българи, което улесняваше комуникацията, а и да си близък с персонала си е предимство.


01.09. Понеделник заминахме от лагера за Дионисос, там беше срещата в Атина с другите групи. Посетихме Акропола, направихме снимки, слязохме към Плака / стария град на Атина/ и Тиссио, имахме и свободно време за кафе или бира. Бяха ни облекли в жълти фланелки така, нямаше как да се изгубим. Към15:30 ч. тръгнахме обратно към лагера. Пътя до там беше дълъг около час в една посока, а имаше и дни, в които го изминавахме по два пъти. Обядвахме от 17:30 до 18:30 ч. и след свободно време вечеряхме от 21 до 22:30 ч.. Цялото пребиваване премина в незнайно време за храна. Понякога обядвахме в 18 часа и вечеряхме в 1 или 2.30 през нощта.
В лагера имаше голяма спортна площадка с волейболно игрище и плувен басейн, пейки за зрителите, къщичка с уредби за музика. Тази вечер там имаше купон за опознаване на участниците. Беше интересно, пускаха музика от всички страни, хората танцуваха заедно.
02.09. Вторник. След закуска отпътувахме за репетиция на церемонията по откриването в театъра на Agios Stefganos … В 17.30 Ръководителите на групи с момче и момиче в костюми, ни закараха на пресконференция в градската зала на града.
Вечерта присъствахме на концерт на Гръцкия национален ансамбъл в “Dora Startou Theater“, в който танцуваха гида ни Никос и още двама от тях водеха други групи.
Концерта беше чудесен, този ансамбъл съхраняваше певческа, танцова и музикална култура от всички райони на Гърция. Костюмите бяха оригинални събирани от различни селища на страната. Танцуваха стилно, без сложните хореографии, познати ни от нашите ансамбли. Певци съпровождани от типични музикални инструменти звучаха по време на танцуване. След концерта се снимахме на сцената на театъра.
Когато напуснахме залата, навън цареше напрежение. Няколко танцьора от групата на Грузия бяха избягали. На другия ден ги намерили и върнаха в лагера.


03.09. Сряда
Свободно време в лагера, което оползотворихме за репетиция на програмите за следващите ни участия. След обяда прекарахме в лично време и занимания.
В 16.00 часа Облечени в костюмите отпътувахме към Градската зала на Agios Stefganos. Всички групи по азбучен ред строени със табелите и знамената си дефилирахме към театъра за церемонията по откриването. Всяко събитие на фестивала започваше със специална музика написана за фестивала. На сцената се качиха всички групи предвождани от ръководителите си. Издигна се флага на фестивала, следваха поздравления от официалните лица, разменихме си и подаръци. Следваше концерт с кратки изпълнения на всяка група. За участниците беше предвидено място зад сцената със много столове, имаше бира и безалкохолно, общувахме по между си. Гидовете подготвяха групите за изпълнение, всичко беше организирано и спокойно.
04.09. Четвъртък
След закуска от ново пътуване до театъра. Трябваше да направим техническа, репетиция за главното ни представяне.
15:30 ч. ръководителя с момче и момиче в костюми заминахме за Халкида за пресконференция в телевизията.


След 17:30 ч. имахме свободно време в лагера, което беше най-подходящо за бойното кръщение на ново пътуващите с ансамбъла, танцьорки и Герчо от Железница. Тържествено местата зад масата си заеха мъжете, които ги приемаха, бяха увити в чаршафи с типичните клонки по главите като високо поставени Патриций, държаха се подобаващо сериозно. Групата на Железница, се бяха подготвили, много добре, всичко репетирано и направено интересно и забавно. Изведнъж нахлуха като група циганки, които танцуваха под звуците на гъдуларя Гергин, който също беше докаран циганин, перфектно гримиран до подробности, като имитация на липсващ преден зъб. Вдигаха шум, танцуваха кючек, някои започнаха да врачуват на сериозните патриций. Картината беше невероятна. До късно вечерта се черпехме на терасата и обсъждахме видяното. Една чудесна вечер.

05.09. Петък
До 15 часа всички групи с автобусите ни заведоха на красивият плаж Shinias. Цялата ивица се покри с младежи от всички групи. Морето вреше от игрите им.
След обяда в 16.00 с костюми заминахме за Халкида, където след дефиле в града имахме концерт съвместно с Армения.
След концерта в Agios Stefganos ни беше организирано Парти
в Кафе-Вар „STATHMOS“, който продължи до 03:30 ч. сутринта.
06.09. Събота
След закуска всички групи отново бяхме на плажа до 14.30
В 19:00 ч. облечени в костюмите на път за театъра. В 21:30 ч. започна главното представление. Ние бяхме трети по ред. Представихме се много добре. Успяхме да гледаме и групите на Грузия, със невероятното пеене на хора и грациозните танцьори. Гледахме също и Сиера Леоне с екзотичните си танци, които ни бяха много интересни. Концерта завърши в 23 часа, отново дълъг път до лагера и късна вечеря.


07.09. Неделя
След закуска в автобуса за театъра. Там направихме репетиция за церемонията и финалния концерт за закриването на фестивала. Следваше път до лагера за обяд, кратка почивка и подготовка за концерта. Тези дълги пътувания освен умора донесоха много весело общуване на двата състава.
Закриването започна в 21 часа и завърши в 23 ч. с фойерверки и конфети.
Прибрахме се, бързо преобличане а, на спортната площадка до басейна ни чакаше тържествена вечеря с красиво подредени маси с цветя, храна и питиета. Басейна беше осветен с разноцветни светлини. Имаше приятна музика.
В 02:00 ч. започна парти за сбогуване на групите. Всички свиреха и танцуваха общо, истинска прощална нощ.

08.09. Понеделник към 12 часа, една по една групите напускаха лагера. Сбогувахме се едни с други , с гидовете и организаторите, беше малко тъжно, в много очи блестяха сълзи. Искрено си пожелавахме „До нови срещи“ /Може би?/

Участващи във фестивала:
Дина Колева, Венера Кривинска, Даниела Карчина, Христина Атанасова, Йонка Петкова, Ангелина Николчова, Анелия Игликина, Елена Пашалийска, Анелия Овнарска, Венелина Гюрова, Драгомир Джуков, Васил Рангелов, Радослав Гьорев, Ивайло Анчев, Йордан Оронов, Атанас Атанасов, Васил Иванов, Асен Николчов, Гергин Стоянов, Боряна Начева, Мариана Миланова, Галина Танева, Камелия Чукурова, Румяна Йорданова, Зоя Гергинова, Ася Стоименова, Юлия Ангелова.

Автор: Дина Колева

Снимки: личен архив на ансамбъл „Бистрица“ и приятели

Вашият коментар