Концерт на „Бистришките баби“ в Рим, Италия – 2007 год.

По покана на българското посолство в Рим, в навечерието на Коледа 2007 г., „Бистришките баби“ изнесоха концерт в престижната концертна зала на Националния театър в Рим. В концерта участваха: Дина Колева, Надежда Пашалийска, Крема Гьорева, Мара-Цветанка Ценкова, Евдокия Батлачка, Галина Танева, Анета Галева, Роза Николова и Венера Кривинска.

Всички разноски по пребиваването бяха поети от посолството, застраховките си платихме сами. Пътувахме със самолет на 19 декември. Настаниха ни в централната част на града в хотел MONAKO- LOUSIANA.

След обяд, пеша и с карта в ръка, отидохме до Българската църква, която се намира на площада срещу „Фонтана ди Треви“. Там ни посрещна българския епископ Тихон и свещеника на църквата. Вечерта се срещнахме в малко ресторантче със Стоян Оронов, който временно работеше в Рим.

На другия ден, 20 декември, отидохме до Ватикана. Площада беше празнично украсен за Коледа. В центъра му беше монтирана пещерата изобразяваща раждането на младенеца. Много искахме да влезем в базиликата „Свети Петър“, но опашката се виеше в огражденията, а до концерта оставаше не много време, така че се отказахме.

След обяд направихме репетиция в прекрасната зала на Националния театър. В 19:00 часа започна концертът, който беше открит от българския посланик Атанас Младенов. Той поздрави гостите, а Комендатор Франческо Ермени, директор на културната институция, изрази задоволство, че: „На толкова престижна сцена, каквато е Националният театър в Рим, ще бъде представено песенно-фолклорно изкуство на България“. Сред многобройната публика бяха посланици, представители на италианските институции и на дипломатическия корпус, на културните среди, италиански предприемачи, приятели на България, много българи. Разнородната публика ни аплодираше сърдечно.

Отвън микробуса ни беше обграден с българи – студенти, които ни прегръщаха и казваха: „Във Ваше лице сякаш видяхме нашите баби. Припомнихме си техните разкази за песните и традициите в родината и много се развълнувахме“. Просълзихме се.

След концерта имаше прием в красивото Българско посолства по случай предстоящите коледни празници. На него присъстваше дипломатическия корпус в Рим и видни българи. Нашият посланик ни поздрави за концерта и ни подари рози. Хората се снимаха с нас.

На другия ден – 21 декември, с багажа в микробуса, ни разходиха в старата част на града. Разгледахме Колизеума – великият символ на Римската империя, Римския форум, Императорския форум, площад Венеция.

След това, обогатени с впечатления, се отправихме към аерогарата.

Автор: Дина Колева

Снимки: архив „Бистришките баби“

Вашият коментар