С МУЗИКА и ПЕСНИ

Село Бистрица е известно с „Бистришката четворка“ – група музиканти, които стават първия оркестър от традиционни инструменти (гайда, гъдулка, тамбура и кавал) на Българското национално радио. В настоящия оркестър към инструментите е включен и акордеон, а талантливите музиканти не прекъсват традицията на предшествениците си. Те изпълняват автентични местни мелодии, с които бистришките самодейци продължават да популяризират фолклорното наследство на селото ни.

Песните не са замлъквали през вековете до наши дни, в мир и войни, при раждане или смърт, по време на труд и веселие. Дъщери са сменяли майките си от поколение на поколение и така песните са стигнали до наши дни.

От група възрастни селски жени, представящи  песните на своята общност по събори и фестивали през четиридесетте години на миналия век, “Бистришките баби“ постепенно се превръщат в последните живи носители на традиционната култура.  В момента между тях вече има по-млади жени със съвременни професии и начин на живот. Обединява ги огромната любов към песните и традициите,  завещани им от предците и топлата обич помежду им.

Предстои Ви да изгледате Видеа 12, 13 и 14.

Приятно гледане!

Видео 12: „Бистришките баби“ и оркестър „Бистрица“ в Болония, Италия през 2008 г.

Видео 13: „Внучките на Бистришките баби“ и оркестър „Бистрица“ през 2006 г.

Видео 14: Оркестър „Бистрица“ в Купискис, Литва през 2016 г.

Край!

Вашият коментар