ЮБИЛЕЯТ

На 09 юни 2014 г. се проведе концерт-спектакъл по случай 60-годишния юбилей на Дина Колева – худoжествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Бистрица“, ръководител на „Бистришките баби“ и „Мъжка певческа група“.

Събитието се проведе под съпровода на „Оркестър Бистрица“ и с участието на всички самодейни групи.

Дина Колева е родена в с. Бистрица на 20 март 1953 г. Предпоставка за любовта й към традицията е семейната среда, в която расте. Баба й пее народни песни, майка й е танцьорка и певица в създадения вече ансамбъл към читалището в Бистрица, а баща й е танцьор и помощник за обучаване на бъдещи попълнения в ансамбъла.

През 1979 г. се дипломира с отличие в университета в Пловдив и вече 42 години работи в читалището в село Бистрица. През годините е получавала множество награди и отличия. Едно от големите й постижения е вписването на Бистришките баби в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2005 г. През 2013 година министърът на културата Владимир Пенев награди Дина Колева с огърлие „Златен век“.

Дългогодишната й дейност в читалището като ръководител на самодейните фолклорни групи и работата й по изучаване, съхраняване и предаване на бистришкия фолклор, ще остави огромен отпечатък в историята на читалището още поколения напред.

Снимка: Стоян Атанасов

Изживейте отново тази емоция с нас, като изгледате част от концерта в следващото видео 8:

Вашият коментар