7 и 8 януари – Ивановден и Бабинден

На 7 януари християнската църква почита паметта на пророк Йоан Кръстител или Предтеча, последният старозаветен пророк, който проповядва за идването на Спасителя сред хората.

Наричан още Ивановден или Женски водици, той се пада третият ден от водните обредни празници през зимата, свързани с раждането на новото Слънце. На този ден задължително се къпят сгодените моми и младите булки. Смята се, че тези, които влязат в ледената река и се изкъпят ще заченат и ще имат здраво поколение.

Свети Иван се приема традиционно като покровител на кумството и побратимството.  Прието е младоженците да гостуват у своите кумове и девери, като им носят краваи, вино, ракия и млин. От своя страна кумовете ги гощават богато.

На трапезата се слагат варено жито, боб, ошав, печени ребра, свинска пача, кървавица, пиле, заек, свинско, баница или питка. Масата не се раздига до другата сутрин. Смята се, че ако си именник и не ти дойдат гости е лоша поличба.

8 януари – Бабинден

Един от големите женски празници е Бабинден. Той е посветен на бабите и жените акушерки, които помагали при раждането и наскоро родилите жени. Бабинден е последният от водните празници, през които водата има пречистваща сила. В осветената вода се къпят „бабите“акушерки, новородените и малките деца. Вярва се, че така децата се предпазват от болести.

Всяка майка с дете до тригодишна възраст отива в дома на своята акушерка, за да засвидетелства почит и уважение към нея. Жената целува ръка на „бабата“, закичва я с китка, дарява я с нов пешкир и й полива да си измие ритуално ръцете. Даряват я с риза, чорапи и й дават да отпие от виното или ракията.

Акушерката се е подготвила с богата трапеза, отделно жените са донесли погачи, кокошки, баници и вино. Жените се събират около трапезата за тържествен обяд. „Бабата“ се закичва с наниз от червени чушки, сяда на масата и започва първа да яде, след което кани и останалите. След богатото хапване жените се хващат на хоро, което се води от „бабата“.

След шумното и весело угощение се присъединяват и мъжете. Те изнасят „бабата“ навън на ръце и я отвеждат до близката чешма или река за ритуално окъпване. По пътя шумната дружина продължава веселието.

Вечерта веселбата продължава на селския мегдан с песни, музика и хоро водено от акушерката. На гърба й има цедилка с бебе, а в ръката си размахва хурка, на която е закачена детска риза, синчец и чесън.

Снимки: интернет

Вашият коментар