5 и 6 януари – Зимен Кръстовден и Йордановден

Денят преди Йордановден се нарича Зимен Кръстовден. С него се смята, че завършват Мръсните дни. От Бъдни вечер до Кръстовден коледарите обикалят и благославят домовете на хората, като така символично очистват домовете на хората и правят наричания за здраве, благополучие и защита на семействата и земята. В много райони на страната коледарите се поръсват със светена вода, за да се очистят от отрицателните сили, събрани по време на мръсните дни.

Наричан още Водокръщи, този ден е първият от трите водни обредни празника. Вторият и третият са Йордановден и Ивановден – мъжка и женска Водица.

Смята се, че нощта срещу Йордановден небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо, то ще се сбъдне. На този ден животните проговарят, а реките и потоците спират да текат за миг, за да се пречистят и отново потичат.

Вечерята преди Йордановден е третата кадена вечеря. Тя е постна и на нея има обредна пита, зелеви сарми с булгур, варено жито, постно зеле, плодове, вино и орехи. Свещта, която е горяла на трапезата се запазва и през лятото се пали, ако наближат градоносни облаци, за да отблъснат природните стихии.

6 януари – Богоявление

Богоявление е денят, на който Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. В момента на кръщенето небето се отворило и Светият дух слязъл на земята във вид на гълъб. Оттук идва и названието на празника –  Богоявление.

Сутринта след службата в църквата цялата общност отива до близък водоем, където свещеникът извършва водосвет и хвърля кръста във водата, а ергените се хвърлят в ледените води, за да го извадят. Вярва се, че който извади кръста от водата ще бъде здрав и честит през цялата година.

От този момент водата е кръстена и се смята, че има целебна сила. Моми и невести, донесли от вкъщи домашните икони и палешника, с който са кадили трапезите на трите кадени вечери, ги потапят във водата да ги окъпят. После момите ритуално си измиват лицето и ръцете, за да са бели и румени през годината. Те отнасят от кръстената вода вкъщи, където ако има болни се умиват, за да оздравеят.

На някои места в България младите булки и младоженци, сгодените моми и новородените деца, обредно се къпят в осветената вода. Хаскарите хвърлят три пъти нагоре всеки младоженец и го водят да го намокрят в реката или на чешмата. Затова празникът се нарича още Мъжки водици.

Празникът завършва с хоро на мегдана. След това хората се прибират по къщите и сядат на трапезата. От този ден до Заговезни започва периодът на сватбите и изпращането на сгледници.

Снимки: интернет

Вашият коментар