15, 16 и 17 юли – ГОРЕЩНИЦИ И СВЕТА МАРИНА

Според народните вярвания на 15, 16 и 17 юли са трите най-горещи дни в годината. Наричат се Горещници, Горешляци, Чуреци, Германовци и др.

На Горещниците е забранено да се работи – нито в дома, нито в полето, особено да се пали огън и да се пече хляб. Ако някой наруши тези забрани, „огън ще падне от небето“ и ще изпепели нивите, имота и дома му, а домашните животни ще се разболеят от огница (тежка епидемична болест) и децата му ще вдигнат температура – ще изгорят. В някои селища на Тракийската низина Горещник е само денят на света Марина и се празнува срещу огън и мълнии, а на други места дните са пет – чак до Илинден. Заради горещината и опасността от пожари седмицата се нарича запалена неделя.

Огънят е благодат, той слиза от небето, но когато се превърне в стихия – опустошава. Той е важна част от обредността, защото има силата да пречиства и чрез него се ражда новото. В миналото на първия и най-опасен ден от Горещниците се гаси огъня във всички огнища в селото, на втория ден не се кладе огън, а на третия ден на мегдана, се пали нов огън – жив огън. Всеки си взима от него, за да си поднови огъня в къщата. Жив огън „се хваща“ и срещу епидемия. Прави се с два колеца от липово дърво (дървета близнаци) и едно вретено, с което при въртене-триене (върти се от двама близнаци) се пали огъня.

По време на Горещниците е препоръчително къпането в лековити извори – тогава силата им е особено голяма и се вярва, че така „никаква болест няма да ви лови“, а ако болен се изкъпе – ще се излекува. В някои добруджански села забраната за домашна работа не важи единствено за прането на всички дебели дрехи, постелки и завивки.

Тогава е и седенскаркият период, който продължава няколко месеца. По седенките се правят различни магии за любов, тъй като седянката е мястото, където момите и ергените общуват помежду си. Място за срещи е и воденицата, където момите наливат вода в менците и тайно дават на ергените да отпиват от нея. Вечерта, когато си легнат да спят, девойките слагат мокър конец в комина „за да съхнат момците по тях, както съхне конецът“.

В Софийско в този период се гадае какво ще бъде времето през началото на следващата година. Ако е топло – времето ще е меко, ако е хладно – ще е виелица и студ.

На третият ден от Горещниците е денят на света Марина. Според народните вярвания света Марина е владетелка на огъня, повелителка на змиите и покровителка на жените и родилките. Тя се грижи за успешното раждане, лекува безплодие и други женски болести, кожни и очни заболявания. Може да идва в сънищата на онези, които вярват в нея, за да им помага в беда или да им даде съвет.

В тези дни жените трябва да избягват да си решат косите, да не шият и бродират, дори да не докосват конци, въжета и всичко, което прилича на змия, за да не ги ухапе змия.

В Родопите и Странджа почитат света Марина като лечителка. На нейния празник вярващите отиват при аязмата, които са й посветени и се мият с водата. Вярва се, че тогава тя лекува очни проблеми, треска или малария.

В село Сливарово се намира пещера с лековита вода посветена на светицата. Над кв. Кремиковци също има извор с лековита вода. Хората се събирали, да пият от лековитата вода и да оставят болестта там като връзват конец или част от дреха близо до извора.

Снимки: интернет

Вашият коментар