За втора поредна година на християнския празник Цветница, по инициатива на Читалището, в църквата на с. Бистрица от 11 ч. ще се състои концерт църковни песнопения, в изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков“ от гр. Свищов..

Заповядайте!

Вход свободен

FB Събитие

В исторически и културен аспект, Бистрица и Свищов се гордеят с редица първенства. Първото читалище в България е основано в Свищов през 1856 г., а първото читалище в Софийска околия е основано в Бистрица през 1909 г. Първият Български хор е основан в Свищов от Янко Мустаков през 1856 г. Първата номинация от Югоизточна Европа, вписана през 2005 г. в листа на ЮНЕСКО за Нематериално културно наследство на човечеството, са Бистришките баби. Бистрица и Свищов са сред най-значимите центрове, които съхраняват и развиват духовните ценности и българщината от миналото до днес.
На 21 април 2019 г. от 11,00 часа заповядайте в храм „Св. Георги“, за да послушаме ангелогласните свищовлии!

Събитието се осъществява благодарение на подкрепата на Фондация Българска Памет.

„Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения музикант и общественик, учителя Янко Мустаков.

През 1862 г. в Свищов идва от Трявна 20 годишният младеж Янко Мустаков, който се установява за учител в средномахаленското училище и за псалт в храма „Св. Димитър“. Музикалният талант на Янко Мустаков и хубавият му глас като псалт скоро се налагат на вниманието на някои негови познати, които го насърчават да замине за Букурещ, където да следва музика. През 1864 г. Мустаков заминава за Букурещ в тамошната консерватория. След завръщането си в Свищов отново става учител в средномахленското училище и псалт в църкавата „Св. Преображение“. От тук започва историята на хоровото пеене в България, появило се през 1868 г. за първи път в Свищов.

Янко Мустаков събира около себе си младежи, образува музикален кръжок, започва да им предава нотно пеене и в скоро време образува хор, с който се явява да пее в църквата. Той издигнал кръжока по пеене на висотата на певческо дружество, което давало самостоятелни концерти в читалищния салон.

Янко Мустаков умира на 24 декември 1881 година.

През 1934 година хорът приема името „Свищовски народен хор Янко Мустаков“ като израз на почит към личността и делото на своя основател. От създаването си хорът е ръководен от плеяда способни диригенти: Янко Мустаков, Янко Чакалов, Слави Драганов, Иван Лозанов, Никола Иванов, Любомир Павлов, Тодор Кабакчиев. От 1995 до 1998 г. диригент е Веселина Атанасова, а от 1998 година хорът се ръководи от Елизабет Людмилова.“

Източник на информацията: Община Свищов

Вашият коментар