От 15.02. до 05.03. 2019 г. в централното фоайе на НЧ „Св. Цар Борис I – 1909” можем да видим една интересна изложба под надслов: Автомобилно рали Будапеща – Константинопол, 1912”

В началото на XX век  (в зората на автомобилизма) на мода са дългите  ралита, по време на които могат да се демонстрират техническите способности на новото транспортно средство.  Едно от най-известните състезания е автопробегът Париж – Пекин 1907 г.

В централна Европа автомобилният спорт се развива благодарение на състезанията за доказване на надеждността на автомобила. Те обхващат няколко държави,  въведени са от принц Хайнрих Пруски и носят неговото име. През 1909 г. ралито стига  до Унгария  и подтиква представителите на Унгарския автомобилен клуб да организират  подобни надпревари. Преди Първата  световна война се правят множество едромащабни обиколки като: Татра-Адрия и  Обиколката из Карпатите. Татра-Адрия се провежда между 29 юни и 6 юли 1912 г. , пресича целия балкански регион и свършва в Константинопол.

Първите автомобили са били открити и затова любопитен е фактът, че е имало специални костюми за автомобилистите, за да ги предпазват от променливите атмосферни условия.

Изложбата ще бъде интересна не само за любителите на автомобили, но и за всички, които се интересуват от историята на автомобилизма.

Проявата се провежда под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Росен Желязков и с подкрепата на Унгарския музей на техниката и транспорта.

А ето какво сподели Александра Сайкова, специално за читателите на „Софийски вестник”: „Една от целите ми като член на читалищното настоятелство е да създам трайни и устойчиви връзки с културните институции на местно и национално ниво. Вече има осъществени сътрудничества с няколко от тях – Италиански културен институт, Полски културен институт, Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа и др. Настоящата изложба „Автомобилно рали Будапеща-Константинопол 1912 г.” е част от тази инициатива и  ни бе предоставена от г-жа Лиана Петрова – предтавител на Унгарския културен институт в София. Към изложбата има допълнителни материали – извадки от българските вестници, които отразяват ралито.

От 26. 11. 2018 г. до 10. 01. 2019 г. имаме осъществена и друга изложба – на Жолт Сабоки – „Унгарски крепости”.

През 2019 г. Читалището и библиотеката към него ще отпразнуват своята 110 годишнина. През месец май ще се състои празничен концерт на читалището и на Ансамбъла, който ще отбележи 70 години товрчество. За повече информация за инициативата и за предстоящите събития може да разгледате официалната страница на читалището www.ccbistritsa.com.“

Текст: ВИЛИ Котева

Вашият коментар