В гр. Добринище на 5, 6 и 7 май 2018 г. се състоя ритуалът „Топене на китки“. Бистричани бяхме поканени от Виктория, една от жителките на махала „Бунаре“, като гост-изпълнители. И така всички се включихме активно, както в ритуала, така и в тържественото отбелязване на Гергьовден на центъра на града.

Ритуалът „Топене на китки“ е запазен през годините и представен в наши дни в автентичния му вид, за да докосне съвременните хора до традициите и културата на Пирина.

На 5-ти май пристигнахме в града. Посрещнаха ни няколко деца, облечени в народни носии, с прясно опечена пита, мед и менче с вино, за добре дошли. В късния следобяд всички жени приготвихме китки, коя от коя по-красива и по-нагиздена. Белязахме ги с нишан, за да може да си ги разпознаем измежду всички китки и така потеглихме към махалата. Там ни чакаше най-хубавата мома в „Бунаре“ – Гергана.  Пременена в красива Пиринска носия тя събираше всички китки и заедно с още няколко моми, старателно ги подреждаха в специално приготвени за това глинени съдове с вода. Така събраните китки ги покриха със специално покривало и ги оставиха на момците да ги пазят  през нощта на открито, под Трендафилов храст. И засвири едно хоро, и се хванахме та поиграхме, заедно с всички от махалата.

На 6-ти рано сутринта, преди първи петли и изгрев слънце, жените от махалата и ние, облечени в народни носии, отидохме на реката да си умием очите. А две от момчетата огласяха с тупан махалата и подсещаха всички, че е време да станат и да си облечат носиите. Най-впечатляващото е, че цели семейства от бебета до баби и дядовци бяха облечени в национални костюми, старателно поддържани и съхранени през годините.

Време е за наричане на китките. Гергана, заедно с още няколко от красивите момичета в махалата и най-опитните жени, започнаха ритуала. Пееха и наричаха: за здраве, за любов, за берекет, за късмет и сполуки през годината. А всички жени, слушахме внимателно и нетърпеливо надблюдавахме високо вдигнатите китки, за да не изпуснем своята.

След като и последната китка бе наречена, всички символично се обърнахме с благодарност към земята и житото, която ни дава. Дванадесет погачи, омесени от жените от махалата, се издигнаха от ръцете на дванадесет моми, облечени в красиви носии, защото хляба е над всичко. Разчупиха погачите и всички заедно закусихме под току що изгряващото слънце. И пак се изви хорото, и пак заиграхме и мало и старо.

Така под съпровода на музиката, с гордо вдигнатата табела на махала „Бунаре“ и развят трибагреник, се отправихме с хоро към църквата „Св. Св. Петър и Павел“. Там запалихме свещи за здравето на всички.

Отново с хоро се отправихме към центъра на града, където се срещнаха четирите махали на Добринище: Бели рид, Бунаре, Вабело и Шебелица. Центъра беше пълен с жители и гости, всички облечени в красиви български носии.

Всяка махала разполагаше с двадесет митнути, за да впечатли представителите от кметството и местното читалище „Димитър Благоев 1925“. Журито внимателно наблюдаваше всички представяния, за да награди справедливо участниците в различните категории. Всички се представиха достойно, но най-много се отличи нашата махала „Бунаре“, която получи и голямата наградата. Това не попречи след това да се извие едно голямо общо хоро на мегдана така, както е било преди.

След като официалната част на центъра приключи отидохме в махалата, където Бистришките баби изпяха няколко песни в знак на благодарност към гостоприемството на всички. Хората бяха приготвили обяд и както закуската, обяда също беше споделен от всички. Хорото пак беше неизменен спътник на празника и продължи чак до късния следобад, точно преди да завали. Традицията повелява, че когато вали на Гергьовден годината ще е плодородна и благоприятна за всички.

А какво направихме с китките? Една от по-възрастните жени в махалата, разказа на Хриси, че китката се оставя да изсъхне, после се изгаря и пепелта се разпръсва на полето. Така наричането ще се сбъдне и земята ще е плодородна.

Благодарим на махала „Бунаре“ за гостоприемството и затова, че ни направиха част от техния ритуал и празник. За всички нас беше едно неповторимо изживяване.

Очакваме представители на самодейците от читалището в гр. Добринище и на нашия празник на 27 май.

Текст: Ал. Сайкова

гр. ДОБРИНЩЕ 2018 г.

Снимки: Малин Павлов

Гергьовден – завладяващата фолклорна магия на Добринище – снимки НЧ „Димитър Благоев 1925“

 

Вашият коментар