За поредна година на Лазаровден  беше спазена традицията в Бистрица и из селото още рано сутринта тръгнаха три групи лазарки – облечени в красиви носии, а на главите си имаха пъстри цветя и койло. От отделните махали  през целия ден се чуваха песните им. Две от групите са с големи момичета от 10 до 17 години, а третата е до 10 годишна възраст. Похвалното е, че тази година групите са по-големи, с повече лазарки!

 По традиция, в далечни времена „Лазарица” в Бистрица се е празнувала и в събота, и в неделя. Сега лазарките минават по селото в събота целия ден и в неделя преди обед. В края на тяхното лазаруване отиват в църквата и на нея даряват част от събраните от тях пари. Този ритуал го спазват всяка година.

 Песните, които се пеят на Лазаровден в Бистрица, са песни само за този празник, както има песни само за Коледа, изпълнявани от коледарите. Едни от най-колоритните ритуали, представяни и до днес в събота, и в неделя преди Великден, е Лазарица. В него се пресъздават традиционните дейности и действия, според които младите вече пораснали момичета за пръв път обличат невестински костюми и с песни, и танци преминават през всяка къща от селото, за да донесат здраве и плодородие за хората и животните.

 Лазарките изпълняват специални песни за всеки член на дома и танцуват ритуален танц (на кръг), посветен на пчелите и агнетата. Тези движения имат свещен характер, защото изпълнявани в затворен кръг, те символизират задържането на здравето и на плодородието в къщата. Стъпките на танцуващите лазарки са ситни и гъсти, за да покрият най-плътно земята и да се прочисти домът от злите сили. Звъненето на стотиците монети от украсата и развяването на белите кърпи по време на танц също носят пречистваща функция да предпазят от негативното. Традициите се предават от поколение на поколение.

До ден днешен традициите са живи, благодарение на активната дейност на НЧ „ Св. Цар Борис I-1909” – с. Бистрица. А лазарските песни, както и други ритуални песни, се считат за едни от най-старите в репертоара на селото.

Текст: ВИЛИ Котева

“Софийски вестник”, бр.14, 5-11 април 2018 г., стр. 1 и 3

      

                            

Вашият коментар