И тази година в неделя, на Сирни заговезни, на площада имаше голям „Купен”(голяма купчина от тръни, смрика, сухи клони, сено), който събра стотици хора от селото и от околията.

В края на зимата настъпват Великите пости – седем седмици на пречистване и подготовка за Великден. Те започват с двата празника – Месни заговезни (осем седмици преди Великден) и Сирни заговезни (на следващата неделя след Месни заговезни). В Бистрица са известни като „Поклади”.

Обичаят на Сирни заговезни в Бистрица е много стар. До преди няколко години характерно за празника беше това, че по махали се правеха по-малки огньове – „Купени”. Хората от всяка махала излизаха при огъня и всеки от всеки искаше прошка. В последните години огньовете по махали намаляваха (по незнайни причини), но пък на площада на селото по инициатива на кметството започна да се прави огромен „Купен”, който събира на едно място хората и  ни дава възможност тук на центъра да искаме прошка един от друг. След запалването на огъня най-младите танцьори от читалището повеждат хорото и който иска се включва във веселбата.

В Бистрица този обичай е познат и като „Прошка”: по-младите хора отиват у по-възрастните си близки (кумуве, родители, братя, сестри), носят баница, вино, ракия и искат прошка с думите – „Прощавай!”, а възрастните отговарят – „Простено!Прощавай и ти!”. Прошката е ритуал, който символизира духовното пречистване на душата. А кой в наши дни няма нужда от това – да поиска прошка, да загърби стари пререкания и недоразумения, за да покаже на близките и важни за него хора, че ги обича и цени?!

Всички ритуали, които се изпълняват традиционно в Бистрица са символ на победата на светлината над мрака. Сирни заговезни предвещава края на зимата и оповестява, че идва пролетта!

Нетрадиционно за Бистрица, но за разнообразие, от няколко години като гости на тържеството присъстват кукери. Тази година гостите бяха от с. Люлин, Пернишко. Облечени в специфични дехи, препасани с множество звънци, а на главите носещи огромни и страховити маски, те обиколиха няколко пъти около огъня изпълнявайки техните си ритуали.

Другото интересно нещо, което присъства сравнително от скоро на този празник в Бистрица, това са фойерверки, които в продължение на 5 минути рисуват пъстри и красиви форми високо над селото.

И всичко това, което и тази година видяхме, почувствахме и съпреживяхме ще бъде разказано в далечни кътчета по света, защото отново гости на празника в Бистрица бяха студенти от Европейска програма „Еразъм”.

Текст: ВИЛИ Котева

Вашият коментар