Младежки Фолклорен Ансамбъл Бистрица

Народните обичаи и празниците в бита на бистричанина са неотменна част от неговата култура. Чрез тях се предава историческият опит на поколенията. Те носят много богата символика, която кара човек още от дете да заживее с техните достойнства, да бъде носител и продължител на традициите. Чрез тях  се предават от поколение на поколение добродетелите, трудовите постижения, култура, естетика. В тях са събрани богатият народен дух, прозорливостта на бъдещите дни, вярата в доброто, надеждата в утрешния ден.

 

Ансамбъл Бистрица

За традицията на Бъдни вечер в Бистрица ми разказа Дина Колева – хореограф на Ансамбъл „Бистрица”, една от певиците в групата на „Бистришките баби” и нейн ръководител:

„Пали се оджака (огън), като в него се слага дебело дърво наречено „бъдник”, което трябва да гори дълго, за да не се налага да стават стопаните от трапезата, докато не стане полунощ. Внася се слама и се постила на пода, като върху нея се поставя тъкана нова черга, а върху чергата се слага „месаль” (покривка). Върху него се слагат два вечерника – два хляба, на които са направени фигурки, които изобразяват овцете, кокошките, кучето, житото, купите, снопите, кръстците. А на другия вечерник са направени воловете, ралото, детето, което води воловете, орачът, който оре. Поставят се още зелник, скълцан чесън – с вода разреден и със сол подправен, та който яде от това, да не го хапят мухите през лятото. Поставят се още постен зрял фасул, пълнени чушки с боб, зелеви сарми, сварен ушаф. Всичко е постно. Слага се гряна ракия  и едно бурканче мед. Преди да се седне да се вечеря мъжът и жената ходят при стоката, като жената носи погачата, а мъжът носи една лопатка с въглени и тамян. След това се връщат в къщи, чете се молитва, целува се хляба и тогава се чупи, а в него има късмети, като се наричат толкова късмети, колкото хора има на масата и един се предвижда за Света Богородица. След това се вечеря, но никой за никъде не бърза, не се става от трапезата до полунощ и се очакват  коледарите.”

Днес в селото освен кучето, другите животни липсват, няма слама, никой не оре и не жъне. Но традицията с останалите елементи се спазва и се предава на поколенията.

Детски Фолклорен Ансамбъл Бистрица

НЧ”Свети Цар Борис I -1909 г.” с. Бистрица също много ревностно пази традициите още от  „време оно” (стари времена), както се изразяват местните хора. Към читалището има младежи, които изпълняват коледарски песни и през нощта срещу Коледа разделени на няколко групи обикалят от къща в къща, пеят ритуални песни и благославят за здраве и берекет.

А няколко дни преди Коледа в салона на читалището всяка година се провежда коледно тържество.

Тази година верни на традицията – Ансамбъл „Бистрица”, децата и младежите от ДФА ”Бистрица” с ръководител Боряна Георгиева, Групата за изучаване на народни хора с ръководител Боряна Георгиева, „Шопкините” с ръководител Васил Методиев, ПГ „Внучките”- наследничките на „Бистришките баби” и Мъжка певческа група – взеха отново участие и изпълниха традиционни шопски песни и танци. Гости на тържеството бяха Женска фолклорна група „Симеоновски напеви” с ръководител Виолета Петкова.

Певческа група от Симеоново

Група за народни танци Бистрица

Внучките на Бистришките баби

 

 

 

 

 

Честита Коледа!          

КОЛЕДА  – дума само с шест букви, а излъчваща толкова  много! Излъчваща – Надежда за благополучие и благоденствие, за благодат и доброта! Вяра в по-добрия утрешен ден и в чудо, което всеки от нас трябва да потърси първо в себе си !

С пожелание за шарена и споделена нова година – Вили Котева!

Вашият коментар