На 29.04. 2017г. салонът на НЧ „Св. Цар Борис I – 1909” с. Бистрица  се напълни за пореден път  този месец. Публиката  имаше възможност да се наслади на чудесния концерт-спектакъл „Картини от България” на Детски танцов състав „Бистрица”, с ръководител Цветомира Здравкова. Участваха 80 танцьори на възраст от 5г. до 17г.  Всички те разтърсиха здраво сцената и изпълниха сърцата на зрителите с любов към фолклора, обичаите и традициите. В края на концерта участниците поканиха публиката да се присъедини към хорото.

Ръководителката Цвети отдели от времето си, специално за читателите на „Софийски вестник”, за да сподели по-подробно за замисъла  и реализацията му: „ Това не е просто концерт, това е спектакъл съчетал в себе си песенно и танцово изкуство, вплетено с обреди и обичаи от 3 от най-популярните фолклорни области в България – Северняшка, Тракийска и Шопска. Това е една моя идея, подкрепена от колегите музиканти и реализирана от танцьорите на ДТС „Бистрица”, в която цялостно съчетахме народното знание наречено фолклор. В първата област пресъздадохме лечителския образ на мъжките дружини, наречени Калушари, които със своя  ритуален танц лекуват болните от „незнайна болест” по време на „Петдесетница”. Във втората област изпълнихме т.нар. обичай „Пеперуда” или „Дудулица”, който е молебен за дъжд, по мотив от Тракийския край.  И накрая в третата област изпълнихме Лазарски танци и песни. А за финал представихме  буйна китка от неравноделни ритми, за да покажем нашия си буен шопски нрав”.

ДТС”Бистрица” продължава да следва  своята програма, според която  предстоят  национални и международни участия и конкурси.

На всички участници им желаем успех и да съхраняват българските традиции живи!

Текст: ВИЛИ Котева

Вашият коментар