Младежите от Детски танцов състав „Бистрица” към НЧ „Св.Цар Борис I-1909”  с.Бистрица, с ръководител Цветомира Здравкова, участваха в патриотичната кампания наречена „Аз съм българче”, в навечерието на Националния ни празник – 3 Март, като им беше предоставена възможността да открият тържеството – с шопски танц. А малките танцьори от състава, закриха тържеството – с право хоро и поканиха всички гости да се хванат до тях на хорото.

     Събитието се състоя на 1 Март – Баба Марта и денят на самодееца, пред Националната библотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Участваха над 200 деца, като всеки участник беше облечен в народна носия и с българското знаме в ръка. Всяка група или състав взе индивидуално участие. А на края всички заедно рецитираха  „Аз съм българче” и пяха „Питат ли ме де зората”.

    „Днес всички се нуждаем от възрожденския дух на дедите ни и от нашето богато историческо наследство. Необходимо е да го предадем на децата ни и те да го пренесат през поколенията.”- с тези думи Арт компания „Нови звезди” и НЧ „Св. Св. Кирил и методии 1924” поканиха всички колективи и организации, желаещи да вземат участие в органзираната, за втора поредна година от тях, патриотична кампания, наречена „Аз съм българче”.

 Детски танцов състав „Бистрица” в последните години се радва на голям интерес. Съставът му расте, като до момента в него участват повече от 75 деца в три възрастови групи – 1-ва група: юноши,  2-ра група: от 1клас – до 5 клас  и 3-та група: от 4-ри годишни – до 1 клас.

  Бистрица е село с фолклорна история и богата читалищна дейност. Танцовите състави се развиват и поддържат добра приемственост между поколенията. В годините назад е имало школа за деца, които да преминнат в представителния състав. И макар с известна пауза, Детският танцов състав е възобновен през 2010г., като негов ръководител тогава е Йоана Жекова, а от февруари 2015г. е с ръководител Цветомира Здравкова.  Съставът има множество изяви за периода на своето съществуване. В последната година е взел няколко участия на международни фестивали, два от които в Босна и Херцеговина и в Македония.  На международния фестивал у нас голямата група (юноши)  печели 1-во място, а средната група (7-11 годишни) печели 2-ро място. Освен участия на фестивали и на събития, децата и юношите от ДТС „Бистрица” миналата година вземат участие и в благотворителен концерт в подкрепата на дете сираче и с церебрална парализа.

Тази година предстоят много участия – големи концерти през април и май, две участия на конкурси и турне в чужбина- през лятото,  с нови и интерсни танци. Да им пожелаем успех и да съхраняват бълагрските традиции живи!

Текст: ВИЛИ Котева

Вашият коментар