На 18.02.2017г. за 14 пореден път се проведе традиционният преход от Драгалевския манастир до с.Бистрица с надслов –„По следите на Чолака”. Организатор на събитието е Туристическо дружество „Погледец – Бистрица”, което от 2015г. се преименува на Сдружение за спорт, туризъм и екология. Негов председател е Стефан Батлачки.

Ето какво сподели той :

„ В началото през 2003г. тръгнахме на този поход 26 човека, основно членове на дружеството. И с всяка изминала година желаещите за участие в похода ставахме все повече и повече. А в последните две-три години групата наброява 150/160 човека. От няколко години каним и 8 други туристически дружества от София и от страната – от Самоков, Етрополе, софийските дружества –„Мургаш”, „Еделвайс”, „Черни връх”, „Планински орли” и т.н. Участие вземат и учениците от 192 СУ”Христо Ботев”- Бистрица, които надявам се да бъдат бодрата смяна в дружеството.

   Времето, за което се минава по маршрута, е 2ч. и 30 мин. Правят се няколко почивки, като по време на една от тях се разказва за живота и делото на Никола Крушкин – Чолака, и защо се провежда този поход. В първите години завършвахме на площада в с.Бистрица и полагахме венец на паметника на Чолака. А от няколко години спираме горе в палнината, в местността „Плажа” – на раздумка и песни, като там ни очаква горещ чай и боб-чорба. Има и един много вълнуващ момент – раздават се грамоти на най-младия и на най-възрастния участник в похода.”

Никола Крушкин-Чолака, наричан още – „Шопският апостол” е роден през 1836г. в с. Бистрица. Останал сирак постъпва като полслушник в Драгалвския манастир „Св. Богородица”. В манастира се запознава с Васил Левски. Пропагандира родолюбие, просвета и революционни идеи. Работи за националното освобождение. Спомага за основаването на частните революционни комитет в Софийско. Заловен е и е обесен на 15.ноември.1877г. В центъра на с.Бистрица има издигнат барелеф в негова чест.

Текст: ВИЛИ Котева

Вашият коментар